Uređenje Dvorišta uz Maksimalnu Iskorišćenost Prostora

Uredjenje dvorista predstavlja omiljenu aktivnost kojoj se rado posvećujemo sa dolaskom lepog vremena i proleća. Ipak, to što je omiljena, ne znači da nije i izazovna aktivnost, koja zahteva dosta kreativnosti i planiranja kako bi od dvorišta dobili ono što želimo.

Dvorište nam uobičajeno donosi našu zelenu zonu u kojoj rado provodimo vreme sa porodicom i prijateljima. Deci je to svojevrsno igralište, a nama odraslima beg od zatvorenih prostora u kojima svakodnevno boravimo veći deo godine.

Za one koji ga poseduju, dvorište se smatra blagoslovom, naročito u urbanim sredinama. Ali da bi zaista ispunilo ovu funkciju neophodno je urediti ga tako da nam boravak u njemu pričinjava potpuno zadovoljstvo.

Ono gde najčešće “zapnemo” kada je uređenje dvorišta u pitanju jeste raskorak između naših želja i mogućnosti. Da se to ne bi desilo dovoljno je samo da se uzmu u obzir neki elementi o kojima ćemo ovde govoriti, ali isto tako dozvoliti sebi i malo maštovitosti i slobode da napravite iskorak od uobičajenog. 

Najpre ćemo krenuti od analize samog prostora i planiranja uređenja dvorišta, nakon čega sledi priprema za uređenje.

Planiranje i Priprema Uređenja Dvorišta

Uredjenje dvorista u velikoj meri zavisi od prostora kojim raspolažete. Ukoliko ste srećnik da imate veliko dvorište i da niste ograničeni prostorom, ipak je pre samog početka potrebno odgovoriti na nekoliko pitanja.

Prvo, kako želite da koristite vaše dvorište?

Većina samo želi da od tog prostora stvori mesto za opuštanje, druženje i zabavu. Međutim, možda želite u njemu da imate i sopstvenu baštu, što postaje trend čak i u urbanim sredinama što zahteva izdvajanje prostora za ovo. 

Sa druge strane, porodice sa decom prioritet daju dečijijm igralištima u dvorištu

Nakon odluke o nameni samog dvorišta, prostor kojim raspolažete ćete podeliti u celine u zavisnosti od svrhe koju ste im dodelili.

Kod malih prostora planiranje oduzima dosta vremena, jer je potrebno da nađete način da iskoristite svaki deo kojim raspolažete, što je pretežno slučaj sa dvorištima u gradovima.

Šta sve od elemenata želite da imate u dvorištu?

Samim tim što ste definisali osnovnu namenu vašem dvorišnom prostoru, to je u velikoj meri odredilo i elemente koje će vaše dvorište da ima. Ono na šta prvo pomislite kada je uređenje dvorišta u pitanju jesu sledeći elementi:

  • Biljke i cveće – su osnovni dekorativni deo dvorišta koji ima više funkcija, a jedna jeste stvaranje zelene oaze i u nekim slučajevima pravljenje hlada i prirodnog skloništa od sunca. Kada birate biljke potrebno je uzeti u obzir njihovu veličinu i brzinu kojom se granaju i rastu, jer će vam to kasnije u određenoj meri oduzeti od prostora. 
  • Staze i kamenje – idu uporedo sa biljkama i vaše dvorište čine ne samo zanimljivim već i funkcionalnim, jer vam omogućavaju nesmetano kretanje po dvorištu. Osnovna odluka jeste materijal od koga ćete napraviti staze, jer je ovo trajna odluka koju ne možete tako lako menjati.
  • Garniture za sedenje – su obavezni deo kod uređenja dvorišta, jer su one mesto za sedenje, ispijanje kafe i opuštanje. Ono o čemu možete da razmislite a što je podjednako funkcionalno jesu ljuljaške u dvorištu.
  • Ljuljaške za decu i odrasle – su vrlo praktičan, zabavan i funkcionalan element koji svakako treba da uzmete u razmatranje kod uređenja dvorišta. Ljuljaške su prva asocijacija na ono čemu dvorište i služi a to je opuštanje i uživanje. Ukoliko imate decu razlog je više da ljuljaška postane sastavni deo vašeg dvorišta. Potrebno je samo napraviti pametan izbor kao što su viseće ljuljaške koje možete da koristite i vi a i vaše dete. Još ako su prenosive kao štu su ljuljaške iz Stašinog kutka, razlog više da postanu obavezan deo vašeg dvorišta.
  • Tremovi ili letnjikovci su trend koji je zavladao u uređenju dvorišta, kao način da se napravi hlad i mogućost da se koristi dvorište i kada nije sunčano. Oni svakako spadaju u onaj element o kome treba dobro razmisliti, jer su trajno rešenje i oduzimaju dosta prostora. Samo da napomenemo da su tremovi takođe odlično mesto za prethodno spomenute ljuljaške.
  • Osvetljenje je još jedan obavezan deo dvorišta, ali ujedno i onaj sa kojim možete dosta da se poigrate i dobijete željene rezultate. Stil koji izaberete za vaše dvorište, može se ispratiti i sa osvetljenjem i dodatno ga podržati.

Kada ste izanalizirali prostor i izabrali elemente dobro je poznavati i trikove koji će vam olakšati  uređenje a i održavanje dvorišta.

Jednostavni Trikovi za Uređenje Dvorišta

Ukoliko vam nedostaje prostora za sve ono što želite u svom dvorištu, razmislite da stvorite višefunkcionalne prostore, kao što je trem ili letnjikovac koji može biti i letnja kuhinja sa roštiljem i mesto za sedenje i odmor.

Takođe, ukoliko želite da imate baštu a nemate prostora probajte vertikalno baštovanstvo, kao i viseće biljke koje mogu da dosta doprinesu ozelenjavanju prostora.

Dobro je znati da su pokretni kontejneri naročito oni sa biljkama dobar način da sebi olakšate uređenje dvorišta, jer ih možete pomeriti po potrebi i u posebnim prilikama. Isto možete i sa izborom mobilnog kućnog roštilja umesto da ga ozidate.

Kada je iskorišćenost prostora u pitanju a i ušteda, budite pažljivi u odabiru nameštaja za dvorište.

Ljuljaške za dvorište mogu u ovom slučaju da budu odličan izbor, naročito one viseće. Pored toga što daju posebnu estetiku i energiju vašem dvorištu, njih mogu koristiti i odrasli i deca. Najbolje je izabrati prenosive ljuljaške bez noseće konstrukcije jer na taj način, ne gubite na prostoru, ne brinete o nameštaju kada je loše vreme, a i lako ih možete montirati i u drugim prostorijama. Prednosti koje ljuljaške i ljuljanje donosi su mnogobrojne, i sa njima je zagarantovan kutak za zabavu i opuštanje.

Još jedna prednost visećih ljuljaški u dvorištu je lako održavanje, i lako sklapanje kada dođe vreme da ih sklonite iz dvorišta, što dosta olakšava sređivanje dvorišta kod smene godišnjih doba.

Ljuljaške u dvorištu vam menjaju teške i velike sedeće garniture, štede prostor i energiju, mogu ih koristiti i odrasli i deca, lake su za održavanje, rukovanje i prenošenje. 

Sve ovo smo i uzimali u obzir kada smo stvarali ljuljaške iz Stašinog kutka koje krase i naše dvorište, a vrlo rado ih nosimo sa nama na odmore pa postaju i deo morskih dvorišta ili tremova u planinskim vikendicama.

Uređenje dvorišta donosi mnogo uživanja svima koji mu pristupe sa kreativnošću i unesu radost u stvaranje svog prostora za uživanje.

Iako svi pokleknemo za trendovima, setite se da je uređujete dvorište za vas i porodicu, ne časopis. 

I svakako pustite vašoj kreativnosti da preuzme kontrolu i da dobijete ušuškano mesto sa vašim ličnim pečatom.

Zato vas i pozivamo da pogledate naše ljuljaške koje prate i trendove a ostavljaju i jedinstven i poseban utisak u dvorištu.

Nedavni članci